organization
Организација Института
agenda
Информације о заказивању
question
Информације за родитеље
info
О нама
map
Како до нас

Организација Института

У циљу ефикаснијег и рационалнијег обављања делатности, контроле стручног рада, у Институту су формиране следеће организационе јединице:

  1. Клиника за педијатрију
  2. Клиника за дечју хирургију
  3. Клиника за дечју хабилитацију и рехабилитацију
  4. Служба за дијагностику и заједничке медицинске послове
  5. Служба за правне, економско-финансијске, техничке и друге сличне послове

Рад на Клиникама Института је организован кроз 17 служби, 44 одељења, 17 кабинета и 11 одсека амбуланти и супспецијалистичких амбуланти. Посебне службе представљају Служба за дијагностику и заједничке медицинске послове и Служба за правно, економско-финансијске и техничке послове.

Руководство Института

Клиника за Педијатрију

Klinika za Pedijatriju, kao integralni deo Instituta ima 226 bolesničkih postelja. Godišnje se pregleda oko 63,000 pacijenata, a hospitalizuje njih 8,800. Na Institutu su laboratorijske usluge na raspolaganju 24 h, sedam dana u nedelji. Takođe se obavlja i neonatalni skrining na kongenitalnu hipotireozu, fenilketonuriju i cističnu fibrozu, i to na nivou teritorije Pokrajine Vojvodine, kojim je obuhvaćeno preko 99 % novorođenčadi.

Поред уобичајених медицинских процедура које се спроводе на Клиници за педијатрију издваја се рад Службе за неонатологију, као и Одељења за педијатријску интензивну негу и терапију, које пратећи савремене медицинске трендове дијагностикују и лече витално угрожену децу узраста од рођења до 18 година, што подразумева лечење деце екстремно мале гестације и телесне масе на рођењу. Ове организационе јединце спроводе и респираторну потпору (конвенционалну вентилацију, синхронизовану вентилацију, високофреквентну вентилацију, неинвазивну вентилацију, кућну вентилацију), континуирани мониторинг церебралне функције, перитонеумску дијализу, као и методе континуиране замене бубрежне функције. Поред наведеног, организује се и транспорт новорођенчади „ка себи“, из свих општина територије Војводине. То је једина јединица педијатријске интензивне неге III B нивоа у АП Војводини, друга по величини у Републици Србији. 2013. године почела је са радом Банка млека која омогућава исхрану превремено рођене деце хуманим млеком.

Клиника за Дечју Хирургију

На Клиници за дечју хирургију се током године прегледа око 65,000 пацијената и обави око 3,800 операција у општој анестезији, и исто толико „малих“ интервенција. Хоспитализuје се око 4,000 пацијената. У склопу преоперативне припреме укључена је и психолошка припрема пацијената и родитеља. Лечење пацијената поред стационарног обухвата и једнодневну хирургију, која представља светски тренд у хируршким установама. У последњих неколико година усвојена је и лапароскопска, артроскопска и неуроендоскопска хирургија, као и васкуларна хирургија развојног доба. Клиника је опремљена савременим медицинским уређајима који омогућавају врхунску дијагностику и терапију повреда и обољења.

Клиника за дечју хирургију представља установу терцијарног типа, која у свом репертоару поред стандардног хируршког програма – као и установе сличног типа у свету – има и следеће оперативне захвате:

Лапароскопска хирургија:лапароскопска и видеоасистирана апендектомија, лапароскопска и видеоасистирана спленектомија, холецистектомија, експлорација трбушне дупље код неспуштених и непалпабилних тестиса, збрињавање Мекеловог дивертикулума, збрињавање оваријалних цисти, збрињавање руптура након повреде слезине.
Торакоскопске процедуре: корективна операција грудног коша – Нусс процедура, парцијалне ресекције плућног ткива, операција атрезије једњака.
Ортопедска хирургија: артроскопија колена и збрињавање повреде лигамената, лигаментопластике, остеосинтеза уломака еластичним клиновима.
Неуроендоскопија: вертикулостомија пода треће мождане коморе, експлорација цисти у коморном систему, фенестрација и екстирпација цисти, операција експанзивних промена можданих ткива, операција урођених деформитета костију лобање, операција урођених дискраничних малформација.
Пластична хирургија: палатопластика, Поландов синдром, расцепи усана.

Клиника за дечју хабилитацију и рехабилитацију

На Клиници се спроводи хабилитација, рехабилитација, физикална дијагностика и терапија код деце с наследним, урођеним обољењима и деформитетима, као и стеченим обољењима и стањима после трауме и политрауме.

Следећим новинама Клиника за дечју хабилитацију и рехабилитацију постаје јединствена у региону:

Хидротерапија – велика Хабардова када (вежбе у води, подводна масажа)
ЕМНГ дијагностика (у оквиру Кабинета за неурологију, где раде један дечји неуролог и физијатар)
Функционална електрична нервна стимулација код централних одузетости (посебно руке)
Откривање ризичне деце проценом спонтане моторике по Прецхтлу