IN MEMORIAM

Dr Zvezdana Starčević, specijalista dečje hirurgije, preminula je 7.1.2021. u ranim jutarnjim satima, nakon teške borbe sa bolešću izazvane COVID-19 virusom.

Dr Starčević je bila vrhunski dečji hirurg koji se bavio neonatalnom hirurgijom. Uradila je bezbroj uspečnih operacija rešavajući urođene anomalije kod novorođenčadi i na taj način davajući im šansu za život.

Dr Zvezdana Starčević rođena je 22.08.1969. godine u Novom Sadu, gde je završila osnovnu i srednju medicinsku školu. Diplomirala je na Medicinskom fakultetu u Novom Sadu 1995. godine. Nakon završetka fakulteta volontirala je na Klinici za dečju hirurgiju Instituta za zdravstvenu zaštitu dece i omladine Vojvodine, gde je kasnije i zaposlena. Završila je specijalizaciju iz dečje hirurgije 2004. godine.

Preminula je ona koja je toliko puta svojom nesebičnom požrtvovanošću i energijom uspevala da se izbori sa bolestima svojih malih pacijenata. Hrabro je ulazila u borbu sa svakim izazovom dečje i neonatalne hirurgije čak i kada je bilo najmanje nade za uspeh. Nije štedela ni sebe ni svoju porodicu kada je to profesija zahtevala.

Sa velikim uspehom je vodila i organizovala Odeljenje za zbrinjavanje urgentnih stanja hirurških bolesnika na Klinici za dečju hirurgiju, gde je bila načelnik. Bila je i član predsedništva Sekcije za dečju hirurgiju Srpskog lekarskog društva.

Živela je u Novom Sadu sa sinom Aleksom.

Iza nje, osim brojnih uspomena i sećanja na prijatelja i kolegu, ostaće i brojni večno zahvalni pacijenti.